POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu



Fulltext
 

Obecní knihovna [ Knihovna ]

Od září roku 1995 se obecní knihovna nachází v budově základní školy, od 1.1.2002 je součástí samostatného právního subjektu Základní škola Leoše Janáčka Hukvaldy, což je příspěvková organizace obce.

Prostory byly získány úpravou stávající uhelny ve škole po přechodu vytápění areálu plynem. Obec zřídila hlavní půjčovací místnost, samostatný prostor je vyčleněn pro dětskou literaturu. Knihovna má i místo pro depozitář.

Ve vchodovém prostoru byly umístěny dvě nástěnky, kde jsou k vidění kresby našich dětí. V budoucnu by mohly sloužit také pro malé výstavky fotografií z obce.

Do knihovny byl v roce 2003 zakoupen počítačový program Clavius pro práci v knihovně. Zároveň ho bude využívat i žákovská a učitelská knihovna.

V praxi to znamenalo vložit do databáze celý knižní fond, a to s co nejvíce údaji o titulech i svazcích. Předběžná informace o tom, že v knihovně je na osm tisíc svazků se zdála být nadnesená. Když se vkládání chýlilo ke konci, ukázalo se , že nešlo o tvrzení neopodstatněné. Pomocí počítadla v programu, které nedovolí přidělit přírůstkové číslo dvakrát, a kontrolou souvislosti číselné řady lze zjistit nepřidělení čísla, jsme se dověděli, že ke konci roku 2003 počet svazků dosáhl 8 350. Toto číslo se ještě o něco zvýšilo o knihy které byly v době pořizování databáze mezi čtenáři a také se nakoupily knihy nové. Ke konci roku 2005 bylo evidováno 8 993. Pro děti a mládež je k dispozici téměř 3000 knih, z toho je 476 pohádkových. Mimo to je v knihovně kolem 1000 brožur, to jsou převážně romány pro ženy typu Harlequin nebo z nakladatelství Ivo Železný. Jedná se o většinu svazků darovaných. Dá se říci, že jsou velmi vyhledávány čtenářkami, a to všeho věku. Na své si přijdou i čtenáři detektivek a dobrodružných knih. Také si mohou vybrat z naučné literatury. Knihovna může nabídnou i časopisy - Květy, Vlastu, 100+1, Domov a Zahrádkáře. Darovaných je několik ročníků Večerů pod lampou - ty jsou také stále v oběhu.

Na druhou stranu je třeba říci, že v knihovně je dost svazků, které již nebyly dlouho vypůjčeny, prostě se vkus čtenářů změnil. Knihy, na které se stály fronty, tak zvané podpultové, dnes nejsou žádány. Platí to i o knihách pro děti a mládež. Nepůjčují se například holčičí románky od Heleny Šmahelové ani "Foglarovky" nebo "Verneovky". Zato se hodně čte moderní autorka Lanczová. Zdá se, že děti mají spíše zájem o encyklopedie. V plné míře však využívají knihy z tak zvané doporučené četby, které má pro ně paní knihovnice vyčleněny ve zvláštním regále. Chodí si půjčovat nejen žáci naší školy, ale i ti starší, co již studují na střední nebo na vysoké škole.

I když je počet svazků v naší knihovně na naši obec hodně vysoký, neznamená to, že se nepořizují knihy nové. V rozpočtu je pamatováno na nákup novinek. Při tom je snaha o zakoupení knih, které jsou čtenářsky zajímavé a půjčují se a jsou pro všechny druhy čtenářů. Využívá se nabídek více dodavatelů a v neposlední řadě slev tak, aby za rozpočtovanou částku bylo nakoupeno co nejvíce knih. Až nebudou police stačit, knihy, které se nečtou, se koniášovsky nezlikvidují, ale umístí se v depozitáři a budou dále sloužit k případnému půjčení. V Hukvaldském občasníku jsou uveřejňovány informace o knihách v knihovně - o stávajícím fondu a hlavně o novinkách.

PROVOZNÍ DOBA:

Pondělí: Zavřeno
Úterý: 13:00 - 19:00
Středa: 15:30 - 19:00
Čtvrtek: Zavřeno
Pátek: Zavřeno
Sobota: Zavřeno
Neděle: Zavřeno

V uvedené době je k dispozici i internet.

KONTAKTNÍ ADRESA:

Obecní knihovna
Hukvaldy
739 46 Hukvaldy
Česko (CZ)
tel: (+420) 558 699 408

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.hukvaldy.eu

Typ záznamu: Knihovna
AKTUALIZACE: uživatel č. 1164 org. 128, 13.10.2010 v 15:14 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

  Mapa