POLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY
Návrat na hlavní stranu



Fulltext
 

Turistická trasa Šumperk - Holubí Vrch - Velké Losiny - Špk. [ Turistická trasa ]

Název trasy : Šumperk - Holubí vrch - Tulinka - Rejchartice - Přední Bukový kopec - Velké Losiny - Šumperk

Typ : pěší
Náročnost : nenáročná
Čas.náročnost : celodenní
Info o trase : délka - 32 km, čas - 8 hod.
Průchodnost trasy : celoročně
Typ trasy: pěší, popř. kombinovaná Obtížnost: nenáročná trasa
Časový typ: polodenní - celodenní Průchodnost: od jara do podzimu
Délka trasy: 32 km Turistická značka: červená, modrá

Popis trasy:

Výchozí bod: nádraží ČD v Šumperku
Od nádraží v Šumperku se vydáte po souběhu červené a žluté značky východním směrem přes sídliště 8. května k informačnímu místu Pod vodárnou. Odtud vás modrá trasa dovede až k losinskému zámku.
Přes Holubí vrch směrem k osadě Nové Domky lesem dojdete k rozcestí Tulinka odkud pokračujete širokou lesní cestou k rozcestí Pod lomem. Modrá značka vás vede dále lesem vrstevnicovou cestou. Po 3; 5 km dojdete lesem na silnici z Rapotína do Rejchartic. V nedalekém lomu je naleziště granátů, titanitů a jiných cenných minerálů. O půl kilometru výše po žluté značce se lze občerstvit v restauraci. Modrá značka se od zastávky autobusu prudce stočí vpravo a po místní komunikaci dojdete na okraj lesa. Pokračujete střídavě lesními a polními úseky až k velké louce s lesní samotou, kde stával výletní hostinec. V horní části louky je informační místo Samota. Cesta odtud stoupá lesem a napříč pasekami severních svahů Bukového kopce k turistické orientaci Přední Bukový. Nízkým mlázím dojdete po významové značce až na vrchol Přední Bukový kopec, z kterého je jeden z nejhezčích pohledů do údolí Desné a na hřeben Hrubého Jeseníku. Po návratu na rozcestí sestupujete po lesních serpentinách až do sedla pod Strážníkem, odkud je pěkný pohled na Lázeňský vrch a hotel Diana. Lesní pěšinou se dostaneme na vrchol Strážníku s malým skalním útvarem a historickým dřevěným křížem. Serpentinami sejdete až na okraj zámeckého parku k říčce Losince. Uprostřed zámeckého parku ve kterém je zastoupeno na 140 druhů a forem listnatých a jehličnatých dřevin se nachází "klenot moravského umění" renesanční zámek. Ve Velkých Losinách můžete také navštívit Ruční papírnu či termální koupaliště. Nejpohodlnější cesta zpět do Šumperka je cesta vlakem.
Zpracoval: Lenka Tkadlecová

Zajímavosti: Rejchartice - naleziště minerálů, Přední Bukový kopec - nejkrásnější výhledy na hřeben Hrubého Jeseníku, Velké Losiny - renesanční zámek, ruční papírna, lázeňský park, termální vnitřní i venkovní bazén

Náš tip: Nejkrásnější je zámecký a lázeňský park ve Velkých Losinách v době, kdy kvetou rododendrony, tento čas rozhodně nesmíte propást.

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.cyklotrasy.cz

Typ záznamu: Turistická trasa
AKTUALIZACE: Uživatel 491 (Archivní záznam) org. 49, 22.05.2007 v 16:07 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule

  Mapa